Wandeling naar Céroux

1. Plein van Céroux

Dit plein, met zijn tapijt van groen, ontvangt heel het jaar door talrijke evenementen. Zijn landschappelijke troef is met name verbonden met de aanwezigheid van 61 lindebomen uit Nederland. Onlangs geklasseerd bij Ministerieel besluit, beschikken deze bomen over een goede sanitaire toestand en geven het plein een unieke charme.

2. De kerk van Céroux

Dit gebouw in neo-gotische stijl is een zomerverblijf voor een kolonie vleermuizen: de rode grootoorvleermuizen.

3. De manege Kitoko

De wilde kastanjeboom bij de ingang van de manege staat op de lijst van merkwaardige bomen van de gemeente. Lagerop, aan de linkerkant, ontdekt u een aantal prachtige wilgen, gesnoeid als knotwilgen.


4. Rue du Bois Henri

Twintig meter voorbij de kruising met het pad 12, ontdekt u een aantal prachtige bomen, waaronder een aantal zomereiken en een wilg (4a). Op de beboste helling, lager gelegen, vindt u in het voorjaar de kleine veldkers, vogelmuur, speenkruid, de stinkende gouwe... (4b).


5. De hoek van de rue du Bois Henri

De waterplas die zich momenteel op die plek bevindt, ontvangt afvalwater van de huizen in de rue du Bois Henri. Hier moeten regelingen worden getroffen om de kwaliteit van de zelfzuivering van de vijver te verbeteren.


6. Het pad nr 16

De helling van de holle weg is een gepriviligieerde vestigingsplaats voor zoete kersen, vlierbessen, de es, bramen en frambozen... Er wordt ook wikke gevonden, de gevlekte aronskelk waarvan de witte bloem in de vorm van een spatel insecten vangt, en zich in de herfst transformeert in een bos van rode, zeer giftige bessen.

7. Het bos langs de weg nr 17

Hoewel het om een oppervlakte gaat van minder dan 5 hectare, is dit privé bos samen met het aanliggende bos, gelegen tussen de twee boerderijen, een interessante site. Het bestaat uit een mozaïek van bosbewoners. We vinden er de eerste beplante zone met Amerikaanse eik en kerselaren. De sparren uit het tweede gebied zijn herkenbaar door de afhangende vorm van hun takken. De onderste gedeelte is beplant met populieren. Een laag met struiken bedekt, bestaat uit vlierbomen, haagbeuk, esdoorn... en diverse planten, waaronder de wilde hyacinten, die de onderste lagen bezetten. Dit bos is een toevluchtsoord voor verschillende diersoorten (fazanten, hazen ...).

8. Het pad nr 6

De linkerhelling van dit pad is bezet door het kruipend zenegroen, wilde wortel, de centaurie...

9. De boerderij des Hayettes

Deze boerderij is nog steeds afgezet met enkele boomgaarden en een haag . Deze bestaat uit meidoorn, en siert zich met een mooie witte kleur in de lente. Deze haag , die als vrij kan worden omschreven, vertoont uiteraard een kalere onderkant tot op een hoogte van ongeveer 1,5 m. Dit type van haag biedt onderdak voor het vee tegen de hoge warmte of bij slecht weer.

10. Boerderij Bon Air

Recht tegenover kunt u er een oud reservoir van de waterdistributie zien uit 1914. Daarnaast, een oude holle zilverpopulier.

11. Wandelweg nr 5 op de Grand Chemin

Dit deel gelegen op een modderig plateau, bevindt zich in een gebied van grote gewassen. Veel natuurlijke kenmerken (geïsoleerde bomen, kreupelbos,...) zijn verdwenen, waardoor ruimte kwam voor grote percelen met gewassen. De hoge bermen zijn bekleed met schermbloemigen (gewone berenklauw, wilde peen...) waarvan de bloei zich over de hele zomer spreidt. Hun witheid trekt veel insecten aan.

12. Gedeelte van de Gran Chemin naar het kasteel van Moriensart

Een lineaire rij hoge bomen, in het geval van populieren, neemt de rechterkant van deze weg in beslag.

13. Moriensart

De toren van Moriensart is een typisch voorbeeld van een burcht uit de 13de eeuw.

14. Oprit naar het kasteel van Moriensart

Aan de linkerkant, trekt een levendige en gediversifieerde haag de aandacht door het verbreken van de eentonigheid van het landschap. Dit soort haag is een noodzakelijk element in het ecologisch netwerk, aangezien het de verplaatsing van flora en fauna (14a) toelaat. Aan de rechterkant kunt u achterin een tuin van de rue de Moriensart een kleinbladige linde zien van meer dan twintig meter hoog. Deze boom is geklasseerd (14b).


15. Rue de Moriensart

De woningen gelegen aan de rechterkant van de straat zijn omzoomd met sierhagen of beuken, over het algemeen gesnoeid. Vandaar ziet u aan de linkerkant de oude fruitbomen geplant aan de achterzijde van het stadhuis. Deze bomen zijn levende interessante sites voor soorten zoals de steenuil, mezen, roodstaarten... Als hun overlevingskansen laag zijn, is het toch interessant ze te bewaren. Een tiental fruitbomen werden aangeplant door de stad, alsook meer dan 300 meter haag op 10 minuten van het gemeentelijk lokaal Jules Ginion.

16. Rue Vanderdilft

De paar huizen langs deze geplaveide straat, waarvan de naam herinnert aan de bewoners van Moriensart uit de vorige eeuw, zijn meestal begrensd door honingproducerende heggen. Dit soort haag, bestaande uit liguster, kornoelje, meidoorn, balroos... biedt een gespreide bloei van maart tot september. Ze bieden zowel een voedingsbron, maar ook een broedplaats voor insecten bestuivers.