Overzicht van de gemeenten

Ottignies-Louvain-la-Neuve is samengesteld uit de voormalige gemeenten Ottignies, Limelette en Céroux-Mousty. Daar werd in de jaren '70 Louvain-la-Neuve aan toegevoegd, dat  ook zijn naam gaf aan de stad.

Blason

Het huidige schild brengt verschillende heraldische symbolen bijeen, om te herinneren aan de oude gemeenten (Limelette en Céroux-Mousty) gefuseerd met Ottignies in 1977, waarin de site van Louvain-la-Neuve wordt opgenomen.

Beschrijving van de wapens

In vier kwartieren, in 1: goud met een azuren band (uit Spangen voor Ottignies en Mousty), in 2:  azuur met een gouden band vergezeld door twee zilveren duiven, met rode snavels, de rand van de tweede wordt gescheiden met acht touwen van de eerste (familie Coloma voor Céroux), in 3:  azuur met een gouden kruis, in vieren gedeeld door schelpen op de azuren achtergrond (wapens van Anne-Josèphe de la Croix, abdis van Florival van 1733 tot 1749 – deze wapens waren ingemetseld in een muur van de boerderij van Biéreau op de landerijen waar vandaag de universitaire campus is opgericht), in 4: een gouden achtergrond met 3 rode hanen (Limelette). Deze wapenschilden werden op 18 december 1991 goedgekeurd.

Tekst geschreven door Jozef DESMET

Ottignies-Louvain-la-Neuve en buitenlandse steden

Ottignies-Louvain-la-Neuve is verbroederd met Jassans-Riottier (Frankrijk), Veszprem (Hongarije) en Tiassalé (Ivoorkust). De stad ondertekende een vriendschapspact met Masaya (Nicaragua) en Drgneti (Roemenië).