Geschiedenis

Van Ottignies tot Ottignies-Louvain-la-Neuve

Ottignies, een kleine landelijke gemeente, lijkt te bestaan sinds de Karolingische periode. Een kolonist-soldaat, een zogenaamde Otto kreeg als beloning voor bewezen diensten een uitgestrekt gebied aan weerszijden van de Dijle. Eerst Othenies genoemd in 1190, werd dit 7 jaar later Ottignies.

Dit gebied zal zich vervolgens versnipperen in een veelvoud van heerlijkheden en leengoederen van verschillend belang (Ottignies, Limelette, gehucht van Pinchart, Céroux en Mousty). De in 1795 afgeschafte heerlijkheden, worden gemeenten. Zo ontstonden dan de gemeenten Céroux-Mousty, Ottignies en Limelette.

Kleine provinciestad, Ottignies kende een hoge vlucht door de aanleg van de spoorweg. De economische ontwikkeling die dit meebrengt, keert het sociale  landschap van de stad ondersteboven met werknemers, spoorwegbeambten en pendelaars die zich er in nieuwe wijken komen vestigen.

 

Er was eens een Belgisch sprookje...

In het midden van de jaren 60 ziet de Katholieke Universiteit van Leuven die hier sinds 1425 is gevestigd, haar studentenbevolking opgesplitst worden tussen Vlamingen en Franstaligen. Deze laatsten werden al snel uitgestoten van de Universiteit onder de luide roep van "Walen Buiten" door hun Nederlandstalige landgenoten. Deze communautaire twist, samen met de grote toename van de studentenbevolking, dwingt het geheel van alle Franstalige faculteiten van de UCL ertoe om zich te verplaatsen naar Wallonië. Maar waarheen?

 

Een verhuizing in spoedgeval

Aangemoedigd door de overheid, schrijft de UCL de gemeenten van het kanton Waver aan: Yves du Monceau, burgemeester van Ottignies is de enige die positief reageert op deze oproep. De gemeente Ottignies wordt dan gekozen om het project te onthalen op het plateau van Lauzelle, over een uitgestrekte oppervlakte van 920 hectare met velden en bossen.

De eerste steen van de nieuwe stad wordt op 2 februari 1971 gelegd door ZM Koning Boudewijn en op 20 oktober 1972 , verwelkomt de Katholieke Universiteit van Leuven haar eerste studenten op een site die nog in aanbouw is.

Op 1 januari 1977 ontstond de nieuwe gemeente Ottignies-Louvain-la-Neuve, die de toenmalige gemeenten Céroux-Mousty, Ottignies en Limelette omvat. Zij kreeg de benijde titel van “Stad“ in 1980.

 

Louvain-la-Neuve vandaag

De bevolking heeft het aantal studenten overtroffen en de stad blijf groeien.

De campus is niet meer dezelfde werf als voorheen, maar de kranen overzien nog de hemel van Louvain-la-Neuve, brengend nieuwe stedelijke en onroerend goed projecten tot leven.