Toeristische kaart van Ottignies-Louvain-la-Neuve ontvangen.
In het hart van de wijk Biéreau, vroeger bekend als Bierwart, domineert de boerderij het landschap.
Als oude Brabantse boerderij uit de twaalfde eeuw was het een deel van het domein van de Abdij van Florival, eigenaar van de boerderij gedurende meer dan 6 eeuwen. De boerderij van Biéreau staat al bekend in de zestiende eeuw, onder de naam van Bierwart wat in het Waals "Mooi uitzicht of Mooie kijk" betekent, daarmee verwijzend naar het prachtige landschap dat zich uitstrekt voor de boerderij.
Het is de oudste boerderij van het gehucht, typisch voor de grote Brabantse landbouwbedrijven met haar vierhoekige gesloten indeling.
Geschiedenis en architectuur
De gebouwen van de boerderij in baksteen en blauwe hardsteen, groeperen zich op een onregelmatige manier rond een grote centrale rechthoekige binnenplaats.
De schuur, van de achttiende eeuw, heeft een structuur met houten balken uit de zestiende eeuw en haar balken zijn gedateerd uit het midden van de zestiende eeuw. In de achttiende eeuw herbouwde de abdis Anne Josèphe de la Croix het hoofdgebouw, dat nu nog haar wapen ingemetseld in de gevel vertoont.
Op de achtergevel, langs de Scavée van Biéreau, zijn nog oude delen van de muur in breuksteen en zandsteen zichtbaar.
De boerderij van Biéreau was een van de weinige gebouwen dat zich op het plateau van Lauzelle bevond, voordat de UCL er zijn universiteit bouwde.
De universiteit verwierf heel het terrein op het plateau van Lauzelle aan het begin van de jaren ’70, en werd hierdoor de eigenaar van de boerderij, toen nog bewoond en geëxploiteerd tot in 1977.
De bewoners werden onteigend en de eigendom van de boerderij werd overgedragen aan de stad, die de subsidies verkreeg om de nodige renovaties uit te voeren in haar transformatie tot een cultureel-muzikaal centrum.
![]() ArtWhere offers you services in Content Management System, CMS, Design, Web positioning and Hosting . © ArtWhere s.a.Neo-CMS ver 1.99205 © ArtWhere s.a. |