Folklore / Feesten en Festivals

Het beweegt in Ottignies-Louvain-la-Neuve !

 

Talrijke culturele evenementen en festivals vermengen zich met het alledaagse leven van de inwoners. De evenementenlijst is lang en de studentenfolklore bestrijkt een belangrijke plaats in het sociale en culturele leven van de stad.


Evenementen

Om er maar een paar te noemen, de belangrijkste evenementen die ieder jaar worden gehouden in Louvain-la-Neuve zijn :

Het muziekfestival "Welkom Lentefestival" begin april
"Ebullition" een festival van bosspelen, aan het einde van het academiejaar
Het "Zomerfestival" en zijn strand op het einde van juli tot begin augustus
De " 24 uur per fiets " gewoonlijk de derde woensdag van oktober

In Ottignies :

"De Afrikaanse nacht" in juni in het Bois des Rêves
De "Waalse feesten" in het 3de weekend van september ter herinnering van de gedenkdagen van september 1830.
Het "Feest van de aardappel" eind oktober in Céroux
"Halloween" op 30 oktober vanaf 18.30 u in het Provinciaal Domein van het Bois des Rêves.

 

Een lichtteken in het leven van de stad : 24uur per fiets

Een nationale en internationale reikwijdte geeft dit jaarlijkse evenement een belangrijke aanwezigheid op de agenda van elke student en burger van België.

Wat is de 24 uur per fiets ?

Het idee van de Cercle Sportif Etudiant (CSE), in oktober 1976 werd voorgesteld om via een nieuwe en originele animatie studenten, leden van de UCL en bewoners van de streek bijeen te brengen.
De 24 u per fiets waren geboren, een estafettekoers per ploeg in tegenstelling tot alle andere, die erin bestaat om zoveel mogelijk ronden te rijden op een bewegwijzerd parcours in de stad over een periode van 24 uur zonder onderbreking.

Meer dan een wedstrijd, een echt feest !

Amusement, teamgeest en solidariteit gaan boven de concurrentiegeest. Het feest krijgt geleidelijk de overhand door het organiseren van diverse evenementen, een race voor schoolkinderen (240 minuten), concerten en dansen.

Één race, drie categorieën

Het CSE legt dan een eigenheid op met het doel om het evenement niet te vertekenen door categorieën te creëren: De deelnemers, voornamelijk Belgische maar ook buitenlandse studenten, die ervoor kiezen om hun kansen te verdedigen in de traditionele race, de categorie van de originele folkloristische fiets of de verdediging van een humanitair project.

Open voor iedereen, de 24H Vélo is een vermenging van een sportieve folklore met uitvindingen van allerlei slag en een honderdjarige traditie van studentenplezier.

 


Traditionele Folk

Maar de folklore van Ottignies-Louvain-la-Neuve blijft niet beperkt tot evenementen. De Reuzen en de folkloristische groepen bestendigen de traditie en de herinneringen aan verhalen en legendes van de stad.

De Reuzen

Jean-Joseph en Charlotte

In 1987 werd het idee opgevat om een buurtreus buurt te creëren. De metselaar wordt alzo geboren. Dit was de eerste reus van Ottignies. De metselaar herinnert het publiek aan het vroegere bestaan van een steenfabriek op het terrein van Bon-Air in Céroux-Mousty. In 1988 kreeg Jean-Joseph een gezellin: Charlotte.
Op 15 augustus 2007 huwt Jean-Joseph met Mélie Dèl Crwe.

Mélie Dèl Crwe

Ze wil het symbool voorstellen van de herwonnen identiteit van een vriendelijke buurt, de wijk van de la Croix.

François le Zouave

De voornaam François is in werkelijkheid die van de persoonlijke chauffeur van de bevelhebber van het eskadron van de 11de Zouaven, die in mei 1940 de brug van de Dijle overstaken.

Folkgroep

De Vis T'Chapias en Djonesse van Stimont

De Vîs T’Chapias zijn een groep dansers die de herinnering aan de oude dansen in leven houden. Ze hebben van deze tradities alleen de kostuums en polka’s, de mazurka's en natuurlijk de beroemde Quadrille van de lansiers uit vroegere tijden behouden. Ze voeren ook dansen uit van de Belgische traditie (maclottes, passe-pieds en andere quadrilles).